Realisatie: Lucas IT B.V.
Optocht
Social
Steek blauw  1e GROTE Twentse optocht Zondag 12 februari van start
Geplaatst: 06-02-2012

CV Alberger Bökke wil met 42e editie vertrouwen deelnemers en publiek herwinnen

Bij de Alberger Bökke weten ze sinds de optocht van 2011 hoe de Wet van Murphy werkt. Van alles ging er mis op die laatste zondag in februari, met als gevolg een flinke deuk in één van de pijlers van de carnavalsvereniging. We blikken terug met de woordvoerder van de optochtcommissie Walter Lansink.

Succesvolle geschiedenis
Jarenlang kon Albergen trots zijn op een goed georganiseerde optocht, een plezier voor zowel de deelnemers als de toeschouwers. Mede daardoor groeide de optocht uit tot één van de grootste in Twente, met vele tienduizenden bezoekers. Voor de  editie van 2011 was er een recordaantal praalwagens ingeschreven, maar liefst 35 in totaal. De keuringscommissie kwam bijzonder tevreden terug van een ronde langs alle deelnemende wagens. De kwaliteit was van een hoog niveau, een succesvolle optocht leek gewaarborgd.  

Zwarte dag
Niets bleek echter minder waar. Walter weet maar al te goed wat er vorig jaar allemaal mis ging. Het was die dag koud en grijs, met een gestaag vallende regen, die de hele dag aan zou houden. "Niet de omstandigheden waarop we hadden gehoopt, maar we hebben in onze lange geschiedenis wel vaker slecht weer gehad", aldus Walter. "De optocht zelf heeft daar nooit echt onder geleden." Een combinatie van factoren veroorzaakte echter een zwarte dag voor de Albergse optocht. Al vrij snel na de start ontstond het eerste oponthoud. Eén van de voorste wagens in de optocht kreeg technische problemen. In de media werd bericht dat het om een kapotte trekker ging, maar dat is absoluut niet het geval geweest", benadrukt Walter. De trekkers die tegenwoordig in de optocht meerijden zijn hightech machines, het neusje van de zalm", legt hij uit. "De bewuste combinatie was al in alle vroegte opgesteld, om vooraan in de optocht te kunnen starten. De accu is te lang belast, waardoor deze bij de start al vrijwel leeg was. En zonder stroom houdt zelfs de beste machine ermee op."

Opeenvolging van problemen
De vaart was dus al vanaf het begin uit de optocht, maar het werd nog erger. Een stukje verderop gebeurde er een vervelend ongeluk. "Dé schrik voor elke optochtcommissie", volgens Walter.

"Als een deelnemer met beenletsel de optocht moet verlaten, is al het andere even niet belangrijk meer." Juist op dit soort momenten is de communicatie tussen de begeleiders van de optocht cruciaal. Jarenlang verliep dat probleemloos via mobiele telefoons, maar dit keer bleek dat niet te werken.  Door een overbelasting van het netwerk was bellen niet meer mogelijk. "Waarschijnlijk zijn veel toeschouwers door alle verwarring gaan bellen en sms-en en daarop bleek de mast in Albergen niet berekend", verklaart Walter. De organisatie verloor een tijdlang het overzicht en de coördinatie over de optocht, die zich met steeds grotere tussenruimtes richting finish bewoog. Toen de eerste deelnemers daar uiteindelijk aankwamen, bleken de laatste wagens nog niet vertrokken te zijn. Doordat het begin- en eindpunt van de route hetzelfde waren, liep de optocht opnieuw vast. In combinatie met de kou en de regen was dat voor veel toeschouwers een reden om het vroegtijdig voor gezien te houden.

Hand in eigen boezem
"Ons verschuilen achter de factor pech, is ons te makkelijk", vervolgt Walter. "Als vereniging hebben we wel degelijk steken laten vallen en daar zijn we vorig jaar op pijnlijke wijze achter gekomen. Door het succes van de afgelopen jaren waren we onze scherpte verloren. In onze ogen hadden we de optocht weer perfect georganiseerd, maar dat was dus niet het geval. Bij een dergelijk groot evenement moet men ook berekend zijn op mogelijke problemen en daar hadden we te weinig over nagedacht."

De dagen na de optocht heeft de telefoon bij Walter nauwelijks stil gestaan. Ook op verschillende forums op het internet kreeg de carnavalsvereniging er flink van langs. De kritiek die hij van alle kanten over zich heen kreeg, heeft hem behoorlijk geraakt. "Dat heeft me wel een aantal nachten slaap gekost. Het was de bedoeling om alle deelnemers direct na de optocht een brief te sturen, met een  excuus van de optochtcommissie.
Deze is pas in het najaar verstuurd, eigenlijk veel te laat", geeft Walter toe. "Gelukkig heeft dit de bekende toppers er niet van weerhouden, om zich dit jaar weer voor de optocht in te schrijven. We zijn ze bijzonder dankbaar dat ze Albergen niet laten vallen."

Nieuwe kans
De Alberger Bökke beschouwt 2012 als het jaar waarin het geschonden imago weer hersteld moet worden. Met een deelname van 33 praalwagens, doet de komende optocht nauwelijks onder voor die van vorig jaar. De keuring heeft inmiddels uitgewezen dat de kwaliteit weer van een bijzonder hoog niveau is. Albergen krijgt dus alle kans om zich opnieuw te bewijzen. De optochtcommissie heeft hiervoor tijdelijk versterking vanuit de vereniging gekregen. Nieuwe ideeën en inzichten hebben het bestaande concept een ingrijpende facelift gegeven. "Er is een
nieuwe, langere route opgezet. De start zal aan de Gentiaan zijn en het eindpunt bij de kerk. Een kop-staartbotsing is dus uitgesloten", legt Walter uit. Tevens zijn het reglement en de jurering aangescherpt. Deelnemers en toeschouwers worden met spandoeken of borden naar de opstel- of parkeerplaats verwezen. Ook zijn er verschillende voorzorgsmaatregelen genomen, om adequater in te kunnen spelen op mogelijke problemen. Er staat een mobiele starthulp voor de trekkers klaar en de begeleiders beschikken nu over professionele portofoons  met oortjes. Walter: "We kunnen niet alles uitsluiten, maar we hebben wel geprobeerd om met zoveel mogelijk factoren rekening te houden. De deelnemers, toeschouwers en bewoners zullen
nog wel moeten wennen aan alle veranderingen en dat zal ook hier en daar nog wel wat strubbelingen opleveren. We hebben er echter alle vertrouwen in dat we met de nieuwe opzet een goede basis voor de toekomst hebben gelegd."

Medewerking van bewoners
Om het geheel goed te laten verlopen, heeft de vereniging de medewerking van de Albergse bevolking nodig. De bewoners langs de route worden dringend verzocht om de straten autovrij te houden. Dit verzoek geldt ook voor de mensen die binnen de route wonen. Bij eventuele calamiteiten kan men dan snel van binnenuit de optocht bereiken. Andersom zal de vereniging proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken. Zo zijn er strenge regels aan het geluidsniveau gesteld en worden de straten de volgende dag weer schoongeveegd. "We vragen bij deze de aanwonenden om de rommel op straat te vegen", vertelt Walter. "De gemeente zal dan zorg dragen voor het opruimen, in samenwerking met een ploeg van onze vereniging."

Start om 13.30 uur
Zondag 12 februari zal de 42e optocht van de Alberger Bökke om 13.30 uur aan De Gentiaan van start gaan. De route is als volgt: De Gentiaan, Veenpluis, Moutmolen, Molendijk, Bennekerstraat, Oude Schoolstraat, Hinvertsweg, Geert Groote straat, Hoofdstraat, Zenderseweg, De Dijnsel, De Hagen, De Gagel, Kapittelhuisstraat, Hobergenstraat, Philippus Robbenstraat.

Verdere informatie over de route, het opstellen en de parkeerplekken is te vinden op de site http://www.albergerbokke.nl. De organisatie hoopt dat het publiek weer massaal naar Albergen zal komen. Ze heet u van harte welkom!

« Terug Naar totaallijst »