Realisatie: Lucas IT B.V.
Optocht
Social
Steek blauw  Veiling kunstwerk t/m 18 februari!
Geplaatst: 15-02-2013

Gijs Bekhuis: hart voor carnaval. Kunstenaar uit één stuk metaal.

>> KLIK HIER VOOR DE VEILING <<

Veiling
Tijdens de uitreiking van het eerste exemplaar van het Bokk'nblad, werd het kunstwerk voor de jaarlijkse veiling onthuld. Dit keer gebeurde dat door de plaatselijke kunstenaar Gijs Bekhuis. Al vele malen maakte Gijs de staf voor de Prins, telkens weer een waar pronkstuk. Dit jaar heeft hij tevens zijn vakkundigheid en creativiteit in een metalen beeld gelegd. Op de site albergerbokke.nl kan men het kunstwerk bekijken en een bod uitbrengen. De hoogste bieder zal uiteindelijk het beeld overhandigd krijgen door Prins Eric.

Jaarlijks vindt de Kunstveiling plaats. Een kunstenaar wordt, na een zorgvuldige selectie, gevraagd een werk te maken voor de veiling. Dit keer is het Gijs Bekhuis, een liefhebber van metaal in hart en nieren. Een ontmoeting met een kunstenaar met het hart op de goede plek.
Op een regenachtige maandagavond in november zijn we op bezoek bij de kunstenaar van dit jaar. Niemand minder dan Gijs Bekhuis mag iets maken voor de Kunstveiling 2013.
Na een flinke speurtocht door het donkere kanaalgebied komen we uiteindelijk aan bij 't Vossenveen. Nog even bellen met Gijs waar we naar binnen moeten en daar zitten we dan: in de kantine van ‘t Vossenveen.

High tech.
De meesten van ons zullen Gijs kennen als lid van de Raad van Elf. Al jaren is hij actief bij de Alberger Bökke. Gevraagd en vooral ongevraagd geeft dit gezelschap advies aan de Prins en Sik. Maar Gijs heeft meer in zijn mars. Overdag geeft hij leiding aan zeven gedreven metaalbewerkers, zeg maar: metaalkunstenaars. In zijn eigen bedrijf GB Metaal maken ze high tech- onderdelen voor, onder andere, de voedingsmiddelenindustrie, maar ook voor straalmotoren en de automobielindustrie.

Op zijn website www.gb.nu  is meer informatie over het bedrijf van Gijs te vinden. In de avonduren kan Gijs niet stilzitten en moeten zijn handen in contact blijven met het harde
maar oh zo mooie metaal. Van jongs af aan is Gijs bezig, in de schuur of buiten, en wat zijn ogen zien, kunnen zijn handen maken. Hij leeft tussen de kunst. De schuur op het erf is verbouwd tot een prachtige galerie en een schitterende werkplaats. Buiten, rond het erf, is een beeldentuin ingericht, die niet zal misstaan bij een kasteel of museum. Elk object een koper.
Gedurende de ontmoeting ontstaat even de indruk dat Gijs het metaal ademt. Overal om je heen zie je machines en objecten, tuinornamenten, wasbakken, fruitschalen, wijnfleshouders: het is zo gek niet te bedenken of Gijs kan het maken. Hij werkt soms in opdracht van een klant, maar hij maakt het liefst eigen kunst. De ideeën borrelen vanzelf omhoog, soms heeft hij ergens iets gezien of gelezen en dan maakt hij daar een sculptuur van. " Voor elk object is een koper", zegt Gijs, "je moet hem alleen zien te vinden".

Hoe vaker je naar de producten van hem kijkt, des te meer je er in ziet. Steeds weer verrast het
object en raakt het je. Na vanavond heeft het metaal zelfs mij geraakt. Ook mijn handen beginnen te jeuken en ik wil niets liever dan dieptrekken, draaien en frezen. Maar helaas een kunstenaar kun je niet worden, dat ben je. En Gijs is er een, niet met een hart van steen, ook niet met een hart van staal, maar met een hart voor de carnaval.

« Terug Naar totaallijst »