Realisatie: Lucas IT B.V.
Optocht
Social
Steek blauw  Carnavalsoptocht begint vroeg dit jaar in Albergen: 12 uur op zondag 4 feb. 2018.
Geplaatst: 22-10-2017

Carnavalsoptocht begint vroeg dit jaar in Albergen: 12 uur op zondag 4 feb. 2018.

De wagens en loopgroepen moeten net zo spectaculair worden als andere jaren. Maar de carnavalsoptocht in Albergen is komende editie toch wat anders dan voorheen. De optocht begint niet meer om half 2 maar om 12 uur. Het aantal juryleden verdubbelt van 9 naar 18, er komt een nieuwe categorie bij de prijsuitreiking: techniek en de prijzenpot is aanzienlijk verhoogd!


De nieuwe aanvangstijd komt er op verzoek van de wagenbouwers, zegt Walter Lansink, voorzitter van de optochtcommissie van de organiserende carnavalsvereniging De Alberger Bökke. "Als de optocht voorbij is, zijn de wagenbouwers nog hartstikke druk. We moeten niet onderschatten wat zij allemaal nog moeten doen", zegt Lansink. "Al regelmatig hebben bouwers de prijsuitreiking gemist."

Dat komt doordat de wagens in diverse bedrijfshallen in en rond Albergen deels worden ontmanteld, voordat ze terug kunnen naar de plaats waar ze vandaan komen. Veel wagens zijn bijvoorbeeld te hoog om over de weg te rijden.

Aan de optocht doen jaarlijks zo'n 3.500 mensen mee. Lansink heeft contact gehad met de 15 grote groepen over de aanvangstijd. "Iedereen is blij dat we vroeger beginnen. De prijsuitreiking blijft op dezelfde tijd, tussen 17.30 en 18.00 uur. Maar nu is er genoeg tijd om de wagens eerst af te bouwen, daarna kan iedereen bij de prijsuitreiking zijn."

Ook aan de toekenning van de prijzen verandert het nodige. Het aantal juryleden verdubbelt van 9 naar 18. Bovendien komt er een nieuwe categorie bij, techniek. "Er zijn tegenwoordig veel wagens met draaiende onderdelen", zegt Lansink. "In veel wagens zitten complete schakelkasten om dat mogelijk te maken. Er komt zoveel bij kijken dat we daar ook op gaan jureren."

Er zijn nieuwe juryleden aangetrokken, bijvoorbeeld mensen die bij bloemencorso's letten op de techniek van de wagens die daar voorbijkomen. Alle juryleden komen van buiten Albergen. "We willen de schijn van partijdigheid natuurlijk voorkomen."

Prijzenpot
In totaal is er een prijzenpot van 6.200 euro, dat is 800 euro meer dan in voorgaande jaren. De hoogste prijs is voor de mooiste grote wagen, 1.111 euro. De rest van het geld wordt verdeeld onder de overige categorieën.

De Eerste Twentse Carnavalsoptocht, zoals de optocht in Albergen officieel heet, trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. De Alberger Bökke zijn de komende tijd druk met communiceren van de nieuwe aanvangstijd. "Maar voor het publiek maakt het niet veel uit dat het anderhalf uur eerder begint", zegt de voorzitter van de optochtcommissie. "Voor de organisatie moeten we een paar dingen aanpassen. Onze 60 medewerkers beginnen allemaal eerder. Maar verder vraagt het weinig aanpassingen."

De optocht is dit jaar op zondag 4 februari, om 12.00 uur.
« Terug Naar totaallijst »