Regeringsjoar 2022-2023

Prins Gilbert en Sik arjan

'A'j achterum kiekt, zee'j veur oe niks!'

Albergs talent schittert op Gala Alberger Bökke

Na twee succesvolle digitale Boostergala’s in 2021 en 2022 schitterden artiesten afgelopen weekend wederom op het Gala van Carnavalsvereniging de Alberger Bökke. In een volle residentie De Vette Bok (Café-Zalencentrum Morshuis) bezochten donderdag tot en met zondag ca 1100 bezoekers het Gala. De aftrap op donderdag, welke speciaal wordt georganiseerd voor senioren en alleenstaanden, werd goed bezocht waarbij diverse buurtverenigingen ook aanwezig waren. 

FOTO ALBUM: KLIK HIER

Opkomst
Het Gala werd wederom geopend door spreekstalmeester Edward Morshuis. Op geheel eigen wijze praat hij de avond aan elkaar en kondigt hij de artiesten aan. Op aankondiging van Edward werden Prins Gilbert I, Sik Arjan, hofdames Ellen en Patricia door de dansmariekes naar het podium begeleidt. De Hoogheden werden bijgestaan door de Raad van 11. Jeugdprins Stijn en Sik Mart van J.C.V. de Bokk’n Hörnkes maakten het geheel compleet. Op zondag waren ook Schoolprins Wout en Schoolprinses Suus en de Raad van Elf van basisschool Kadoes van de partij. Na het welkomstwoord door Prins Gilbert nam Sik Arjan het woord om te vertellen over het goede doel van dit jaar: Stichting Verjaardagsbox. Gedurende de Gala-avonden werden speciale Verjaardagsbox-pins en een bakje Heks’nkaas met dipstokjes verkocht. Deze werden beschikbaar gesteld door Signature Foods en Coop Munster. De opbrengst kwam geheel ten goede aan het goede doel.

Openingslied
Geheel in lijn met de traditie werd ook dit jaar het openingslied verzorgd door een bekende Albergse vereniging of groep. Ditmaal was het de eer aan het Sikk’nfons, een collectief van oud-sikken van de Carnavalsvereniging. Met een geheel eigen geschreven tekst zongen zij op de klanken van ‘Hallo Ajouw’ van de Achterhoekse rockband Normaal. Als echt gospelkoor werd op swingende wijze sfeer gebracht.

Under the Sea
Na een geweldig optreden tijdens het Dansmariekeconcours te Fleringen mochten onze Dansmariekes dit weekend schitteren op eigen podium. Diede Borgerink, Minke Morshuis, Elle Stamsnieder, Lotte Haarman, Lise Booijink, Maud Masselink, Yara Kole, Rikke Lesscher, Madde Keemers, Bente van der Aa en Tess Morshuis hebben een show opgevoerd met als thema: ‘under the sea’. Geheel in stijl van de onderwaterwereld werden kleding, dans en muziek met elkaar gecombineerd. Dit alles onder leiding van Roos Kemna, Tjarda Potijk, Birgit Borgerink, Edmaé van der Aa, Lynn Braakhuis en Judith Olde Monnikhof. Zij besloten na dit Gala-weekend te stoppen en zijn daarvoor bedankt door de meiden.

Johma Commercialbreak
Sik Arjan is in het dagelijks leven inkoper bij Signature Foods, moederbedrijf van onder andere Johma. In een geheel eigen commercial break werd een nieuwe Sikk’nsalade gepresenteerd. Een salade die ingrediënten bevat welke van toepassing zijn op de karaktereigenschappen van Sik Arjan. Het koor Cantiamo en enkele vrienden en familieleden acteerden in deze speciale commercial. De burgemeester van Albergen, gespeeld door koordirigent Miriam Wesselink, bracht na afloop van de commercial hoogstpersoonlijk een bakje Sikk’nsalade met brood naar de Prins en Sik. Als kers op de taart zong Cantiamo een eigen versie van het lied Paradijs van Frank Boeijen.

Muzikaal talent
Inmiddels een bekend muzikaal intermezzo is SK-latie door Stef Kolner. Deze uit Denekamp afkomstige muzikant woont al enkele jaren in Albergen. Met gitaar en mondharmonica brengt hij diverse liederen ten gehore die de stemming in de zaal verhogen. Er werd een ode gebracht aan muzikale helden als Bruce Springsteen, Creedence Clearwater Revival, George Ezra en Van Morrison.

Hart van Albergen
Met medewerking van Paul Kuipers, Thijs Kemperink en Adri Veenstra brachten Judith Olde Monnikhof en Jop Kreuwel wederom een aflevering van Hart van Albergen op de planken. Als Haagse Priscilla en Twentse Gait brachten zij de zaal aan het lachen met hun humoristische verslag van het wel en wee van het Alberger Bokkenvolk. Diverse actuele thema’s, zoals grensoverschrijdend gedrag, stijging van de kosten en de asielcrisis, werden hierbij niet overgeslagen. Hier en daar uiteraard wat extra aangedikt. Zoals een goede nieuwsuitzending betaamd werd ook het weerbericht niet vergeten. Weerman Paulus Pietsma (Paul Kuipers) presenteerde in geel regenpak het weerbericht.

Prinsengarde en Raad van 11
De Prinsengarde kwam op de planken met een parodie op Jiskefet, genaamd ‘Goeie Smorgens’. Op geheel eigen wijze speelden zij een scène uit Debiteuren Crediteuren waarin Gilbert (gespeeld door René Hoek) Arjan (gespeeld door Arthur Pouwels) als zijn rechterhand vraagt voor dit carnavalsseizoen. Verschillende figuranten, zoals Juffrouw Ronnie (Ron Borgerink) en zelfs Sinterklaas (Ben Klaassen) passeerden de revue, bijgestaan door diverse leden van de Prinsengarde.

De Raad van 11 bracht ditmaal een komische sketch met een knipoog naar de komst van het asielzoekerscentrum in Landhotel ’t Elshuys. De ontwikkelingen hieromtrent is niemand ontgaan dit jaar. Maar inburgeren in Albergen, hoe doe je dat dan? Met een geheel eigen piratenradiostation. Als Station PRDV (Piraten Radio de Vluchteling) werd een parodie gebracht op het lied ‘Oons Mooie Albearg’ van de plaatselijke Hofband, nu vertaald naar ‘Oons Mooie Halalberg’.

Sneeuwwitje en de zeven dwergen
Het stuk van de Bokk’n Hörnkes was dit jaar een echt sprookje. Tijd nog moeite werd bespaard bij dit optreden. Allereerst werd de zaal verrast met een film waarin de zeven dwergen op zoek zijn naar sneeuwwitje. Na enige tijd zoeken, waarin de nodige capriolen worden uitgehaald, troffen ze haar aan bij Walter L. De zeven dwergen namen haar mee in hun bus en kwamen bij de Residentie uit. Van achteruit de zaal kwamen ze richting het podium gelopen en namen ze Prins Gilbert, Sik Arjan en Jeugdprins Stijn op de hak op de voor hun bekende manier.

25 jaar de Buut van de Tuut
Jeroen Bekke – alias Buut van de Tuut – kroop in de huid van Dr. Love. Jeroen had een cursus gedaan en was nu omgeschoold tot huisdokter. Hij vertelde over de taferelen die hij heeft meegemaakt tijdens de afgelopen coronaperiode. Daarbij kwamen vele bekende typetjes van Jeroen voorbij, zoals Anita, Beernd en Gait. De lijfspreuk van deze buut klonk als volgt: “Stoa ie dreug of kom ie d’r niet meer van of, laot oe dan help’n deur dokter Love!”

Jeroen had afgelopen weekend zijn 25-jarig jubileum als buutreder tijdens de Gala-avonden. Hij heeft helaas besloten dat hij na dit Galaweekend stopt met optreden tijdens onze gala’s. Hij is door de Galacommissie in het zonnetje gezet en er is hem een cadeau overhandigd ter ere van zijn jubileum. Uiteraard kreeg Jeroen na elk optreden een daverend applaus en staande ovatie vanuit de zaal. Wij willen Jeroen, namens Carnavalsvereniging de Alberger Bökke en namens alle bezoekers van de gala’s, enorm bedanken voor zijn ‘Buut van de Tuut’. Gelukkig gaf Jeroen aan zijn inzet voor de galacommissie voort te zetten.

In het zonnetje gezet
Estrild Hagel, voorzitter van de Galacommissie, besloten om na 15 jaar te stoppen met haar werkzaamheden voor de Galacommissie. Estrild heeft een belangrijke rol gespeeld in het neerzetten van het Gala in de huidige vorm. Hiervoor is de carnavalsvereniging haar enorm dankbaar. Estrild is door Adri Veenstra, namens de galacommissie in het zonnetje gezet.

Superbok 2023
Op zondagmiddag is de Superbok uitgereikt aan een prominente inwoner van Albergen. Deze prestigieuze titel werd door Prins Gilbert toegekend aan Hennie Voss. Hennie is de meest markante, gepassioneerde en plichtsbesef hebbende inwoner van Albergen. Iemand die niet alleen van grote toegevoegde waarde is voor De Tukkers, maar juist ook voor de gehele Albergse gemeenschap. Al sinds 1988 is Hennie een zeer bedreven lid van de plaatselijke sportvereniging en verricht hier veel vrijwilligerswerk. De sportvelden, de kantine, kleedkamers, alles ligt er strak bij en ziet er spic en span uit. Maar ook buiten het voetbalcomplex is Hennie een druk man. Zo zorgt hij ervoor dat het gras rondom het pompstation bij Dani geen drie kontjes hoog kan worden, was Hennie voor menig seniorenteam op de vroege zondagochtend gastheer bij Morshuis alvorens men vertrok naar een uitwedstrijd en was hij ‘de’ scheidsrechter van de Koninginnedagactiviteiten. De titel Superbok 2023 heeft Hennie Voss dan ook meer dan terecht verdiend.

FOTO ALBUM: KLIK HIER