Regeringsjoar 2023-2024

Prins arjan II en Sik Mart

‘Met diss’n jager en crosser op ‘n Bokk’nstal, viert wie vol gas carnaval’

Gala Alberger Bökke weer klasse apart

Carnavalsvereniging de Alberger Bökke heeft er een bijzonder geslaagd gala weekend opzitten. Met 1.300 bezoekers waren de voorstellingen op vrijdag, zaterdag en zondag vrijwel geheel uitverkocht. Ook bij de aftrap op donderdagavond was de zaal goed gevuld.

Opkomst
De gala werd geopend door Thijs Kemperink, die de stemming er op professionele wijze in wist te brengen. Helaas was dit zijn laatste jaar als spreekstalmeester, maar gelukkig blijft hij wel achter de schermen actief, bij het bedenken en schrijven van acts. Op aankondiging van Thijs werden  Prins Roy, zijn Sik Martin en de Hofdames Alice en Nardy naar binnen geblazen door  dweilorkest La Bella Bok. De Hoogheden werden vergezeld door de Raad van Elf en de Dansmariekes. Jeugdprins Bart, zijn Sik Jasper en de Hofdames Ingeborg en Wieke van de Bokk’n Hörnkes maakten het stel compleet. Op zondag waren ook Schoolprins Jesse en Prinses Tara en de Raad van Elf van basisschool Kadoes van de partij.

Openingslied
Na het welkomstwoord van Prins Roy en Jeugdprins Bart, vertelde Sik Martin over het Goede Doel: een duofiets met trapondersteuning voor Albergen. Daarna namen de Hoogheden en hun Raad van Elf plaats op ‘het rek’, onder begeleiding van La Bella Bok. Het is al enkele jaren de gewoonte dat de gala wordt geopend door een groep uit Albergen. Dit jaar was die eer aan de Mutsenclub van de Alberger Bökke, die een ode bracht aan de Prins en Sik: ‘Kiek oonze breurkes lachen.’ De tekst van dit liedje is geschreven door Erik Dam.

Nieuwe dansmariekes
Bij de dansmariekes vond er dit jaar een wisseling van de wacht plaats. Dat gebeurde niet onopgemerkt. De ‘oude’ dansmariekes Judith Olde Monnikhof, Roos Kemna, Lynn Braakhuis, Edmae van der Aa, Birgit Borgerink en Tjarda Potijk verschenen niet met een dansact op het podium, maar hielden een reünie op de dagopvang van het bejaardentehuis. Zestig jaar later blikten ze terug op hun tijd als dansmarieke, waarbij de 9 Prinsen uit die periode en uiteraard ook de Raad van Elf even flink op de hak werden genomen. Daarvoor had de nieuwe lichting dansmariekes, bestaande uit Yara Kole, Minke Morshuis, Tess Morshuis, Tara Bats, Elle Stamsnieder, Rikke Lesscher, Madde Keemers, Marell Koopmans, Suus Bergmans en Lotte Haarman al laten zien dat het qua opvolging wel goed zit. Het tiental voerde een geweldige dans op, met de titel ‘Circus’, onder leiding van Lieke Oude Nijeweeme en Birgit Borgerink.

Eigen talent
Binnen de geledingen van de Alberger Bökke blijkt ieder jaar weer ongekend talent te zitten. Zo had de Raad van Elf de knap ingestudeerde act ‘De stille broertjes’, waarin geen woord werd gesproken. Bart van de Meer, Rick Zuithof en Jeroen Deterd op Monnink toverden in een razend tempo teksten tevoorschijn, die tezamen een bijzonder komisch verhaal vormden.

De Prinsengarde pakte dit jaar uit met ‘Wild west’ ein nachsynchronisierte Amerikanischer Western. René Hoek en Arthur Pouwels spraken op hilarische wijze de Duitse teksten in bij een overval van de Daltons in de plaatselijke saloon. Fucky Luke (‘ich schiesse schneller als meinen Schatten’) werd daarbij rücksichtslos overhoop geschoten.

La Bella Bok zorgde niet alleen voor de muzikale omlijsting, maar bracht met ‘De Albergse bastards’ ook een vermakelijk stuk, waarin de verzorger de controle volledig kwijtraakte over de oma’s in een verpleegtehuis. Na een ontsnapping naar een drankkeet, kwamen ze volledig lam en doorgesnoven terug voor een dansact.

Spectaculair was ook het optreden van de jeugd. In ‘het origineel’ vertolkten de Bokk’n Hörnkes op ludieke wijze het kerstverhaal. Op verzoek van pastoor Pikkemaat keerde Sinterklaas, in de persoon van Bart Klaassen, terug naar Nederland, om in Albergen de kerstgedachte weer tot leven te wekken. Met een geweldig lied, gezongen in een levende kersstal, is dat zeker gelukt!

Wel en wee
Het wel en wee stond alweer voor het vierde jaar op het programma en was ook nu weer één van de hoogtepunten van de avond. Dit keer zaten Robin Keemers, Elles Demmer en Mark Meijer met ‘Noe effen niks’ op het terras bij Morshuis. Terwijl Renate Olde Monnikhof het drietal van de nodige drank voorzag, gingen verschillende dorpsgenoten even flink over de tong, tot groot vermaak van de zaal. 

Buuts
Albergen mag zich gelukkig prijzen met meerdere inwoners die een prachtige buut neer kunnen zetten. Daarbij zijn Paul Kuipers en Adri Veenstra de onbetwiste woordkunstenaars van het dorp. Na een kort introductiefilmpje, kwamen ze al turend door een verrekijker op als fanatieke vogelaars in de act ‘Flink in de nesten’. De aaneenschakeling van woordgrappen, die daarna volgde, was een ware uitdaging voor de zaal.

Verder was er een bijzonder geslaagd debuut van Lilian Lucas, Marlon Borgerink en Janneke Bekhuis in ‘Bökke airlines’. Deze drie appetijtelijke stewardessen maakten van een vlucht met een Boeing 4711 een ware belevenis. Met Felix, de broer van Prins Roy, als gezagvoerder kon deze vlucht alleen maar op een ramp uitdraaien. Uiteindelijk stortte het vliegtuig dan ook neer in de Atlantische Oceaan. Gelukkig kon de bemanning zich nog wel in veiligheid brengen, met het enige reddingsbootje aan boord.

Traditiegetrouw was het laatste woord aan Jeroen Bekke in zijn ‘Buut van de tuut’ en daarbij ging de zaal er even extra goed voor zitten. Jeroen kroop dit jaar opnieuw in de huid van Jos Lipgloss. ‘Vrogger wa’k glazenwasser, ma noe is stroat’n maak’n mien professie.’ Een vak dat ‘leag bie de groond is, ma het hoold oe wa van de stroat of’. Een buut die de titel ‘Keigoed’ in meerdere opzichten waarmaakte!

Superbok
Tijdens de laatste voorstelling, op zondagmiddag, werd de Superbok uitgereikt door Prins Roy. Deze onderscheiding werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt en is bestemd voor een markante inwoner van Albergen. Prins Roy koos daarvoor iemand die niet graag in de spotlights staat, maar wel altijd op de achtergrond aanwezig is: Truus van der Aa. Bij Truus lijkt leeftijd niet te tellen. Ze is de 80 allang gepasseerd, maar doet nog steeds volop mee. Ze slaat vrijwel geen officiële activiteit over en is een graag geziene gast bij iedereen binnen de Alberger Bökke. Onder het motto ‘Woar de Prins hen geet, doar heurt wie ok te ween’ ging ze vorig jaar op Rosenmontag nog mee naar Oldenzaal. Bomvolle café, met lange wachtrijen en veel gedrang en Truus stond daar breed lachend tussen. Truus is zonder twijfel het oudste écht actieve lid van de Alberger Bökke. Iemand die nooit klaagt, altijd aanwezig is en nog steeds zichtbaar geniet van carnaval. Het levende bewijs dat carnaval jong houdt!

Opmaken voor de optocht.
Nadat de Hoogheden iedereen voor de geweldige avond hadden bedankt, volgde het finalenummer ‘Oons mooie Albearg’. Daarna werd er nog lang nagevierd tijdens een afterparty, met muziek van DJ Ties. De Alberger Bökke kunnen zich nu volledig gaan richten op de optocht, die zondag 24 februari om 12.00 uur van start zal gaan. Direct na de optocht wordt het Noaberfeest gevierd, in de tent naast de Residentie, waar ook de prijsuitreiking voor de optocht plaats zal vinden.

Foto’s Gala 2019: https://www.facebook.com/pg/albergerbokke/photos/?tab=album&album_id=1895764933879079