Regeringsjoar 2023-2024

Prins arjan II en Sik Mart

‘Met diss’n jager en crosser op ‘n Bokk’nstal, viert wie vol gas carnaval’

Gala c.v. de Alberger Bökke wederom van hoog niveau

In het laatste weekend van januari is residentie De Vette Bok vier dagen lang omgetoverd tot een heus theater voor het gala van carnavalsvereniging De Alberger Bökke en jeugdcarnavalsvereniging De Bokk’n Hörnkes. In de bomvolle zaal van Zalencentrum Morshuis bezochten donderdag tot en met zondag ca 1100 bezoekers het gala. De aftrap op donderdag, welke speciaal wordt georganiseerd voor senioren en alleenstaanden, werd eveneens goed bezocht.


Opkomst

Adri Veenstra opende dit jaar als vervangend spreekstalmeester het Albergse gala. Op geheel eigen wijze heeft hij de avond aan elkaar gepraat. Op aankondiging van Adri werden Prins Arjan II, Sik Mart, hofdames Marieke en Marieke door de dansmariekes naar het podium begeleid. De Hoogheden werden bijgestaan door de Raad van 11. Jeugdprins Dirk, Sik Jord en hofdames Merle en Geeke van J.C.V. de Bokk’n Hörnkes maakten het geheel compleet. Op zondag waren ook Schoolprins Sven en Schoolprinses Amber en de Raad van Elf van basisschool Kadoes van de partij. Na het welkomstwoord door Prins Arjan II nam Sik Mart het woord om te vertellen over het goede doel van dit jaar: Stichting AED en het houtdorp. Gedurende de Gala-avonden werden speldjes en shotjes verkocht. De opbrengst kwam geheel ten goede aan de goede doelen.

Muzikale omlijsting
Geheel in lijn met de traditie werd ook dit jaar het openingslied verzorgd door een bekende Albergse vereniging of groep. Ditmaal was het de eer aan het personeel van Café Morshuis en Pakhuis Twente. Met een geheel eigen geschreven tekst zongen zij op de klanken van ‘down on the corner’ van Creedence Clearwater Revival. Verkleed als bierflesjes en met de gewonnen prijzen van afgelopen maanden in de hand werd het Gala muzikaal geopend.

De muzikale omlijsting voor de rest van de avond lag dit jaar voor het eerst in handen van een nieuwe Hofband: De Ronnie Habers Band. De ene hit na de ander werd uit de muzikale koker van Ronnie getoverd, zowel voorafgaand aan het gala als tussen verschillende buuts door. Ronnie werd hierbij vergezeld door zijn getalenteerde zoons: drummer Wout en gitarist Pim. Beiden kunnen ook nog eens fantastisch zingen.

De jacht centraal
In zijn vrije tijd is Prins Arjan II een graag geziene jager bij de plaatselijke jachtvereniging. Dit thema leek in het gehele Gala centraal te staan. De jagers van de jachtclubs ’t Klooster en ’t Geziet verzorgden een heuse verrassing: het jachtlied van Herman Finkers. Deze ode aan het jacht werd vertolkt door Harrie Godeke en Yvonne Pouwels, waarbij meerdere jachtvrienden een prominente rol kregen.

Maar de jacht stond ook centraal in het stuk van de Bokk’n Hörnkes, waarbij twee darters het tegen elkaar moesten opnemen in de jacht naar de winst. Deze winst leek betrekkelijk eenvoudig te behalen, gezien Adri Veenstra (gespeeld door Joep Zuithof) er met de cheerleaders vandoor ging omdat Arjan Lucas (gespeeld door Sepp Brink) te veel tijd heeft verspild aan zijn uiterlijk.

Bij de Raad van 11 was de jacht op de liefde het thema. In een parodie op het programma ‘Take me Out’ nam Eddy Zoey (Mart oude Avenhuis) de mannelijke gasten mee in hun zoektocht naar de liefde.

Hart van Albergen
Wederom stond er een aflevering van Hart van Albergen op het programma. Als Haagse Priscilla en Twentse Gait brachten Judith Olde Monnikhof en Jop Kreuwel afgelopen jaren de zaal aan het lachen met hun humoristische verslag van het wel en wee van het Alberger Bokkenvolk. Dit jaar kon Judith vanwege een wereldreis niet aanwezig zijn en heeft ze haar moeder bereid gevonden om haar honeurs waar te nemen. Niemand minder dan Annie (Renate Olde Monnikhof) nam de presentatie samen met Gait voor haar rekening. Diverse actuele thema’s werden besproken. Hier en daar uiteraard wat extra aangedikt.

De Prinsengarde en de Dansmariekes
Vast onderdeel op het programma zijn de Prinsengarde en de Dansmariekes. De Prinsengarde hadden dit jaar een stuk voorbereid met als doel om verwarring te creëren bij het publiek. En dat is gelukt. Het stuk ‘woarum?’ bestond uit filmfragmenten waarin elementen van diverse klassiekers zijn verwerkt. Zo kwamen o.a. elementen uit ‘once upon a time in the west’ en ‘Flodder’ voorbij. Ook Jiskefet heeft als een belangrijke inspiratiebron gediend. Het stuk eindigde met een dans met verschillende ballen aan een touwtje.
De dansmariekes hadden een meer angstaanjagende dans voorbereid waarin twee meisjes werden omringd door zombies. Waar voorheen de dans werd voorbereid door enkele voormalige dansmariekes, was ditmaal het stuk geheel op eigen wijze bedacht en uitgewerkt.

Brommers Kiek’n
Naast jagen was de cross ook een belangrijk thema voor onze hoogheden dit jaar. Mark Meijer bracht zijn buut ‘brommers kiek’n’ op de planken. Na enkele jaren afwezigheid als artiest op het gala is Mark terug van weggeweest. Mark keek in de rol van Dick terug op het uitgaansleven in de gemeente Tubbergen. Met zijn brommer is hij langs diverse kroegen en discotheken gereden om hierover op humoristische wijze mooie verhalen en anekdotes te vertellen.

First dates
Ook bij first dates – een buut van Bob Bergmans – stond de jacht op de liefde centraal. De personage Fons, een installateur uit Sint-Michielsgestel is op zoek naar de liefde maar heeft last van Gilles de la Tourette wanneer hij zenuwachtig is. En de zenuwen gieren door je lijf als je aan de first dates tafel in afwachting bent van je date. Helaas is zijn date vertraagd, maar Fons lucht zijn hart aan het publiek waarbij zijn tikken duidelijk naar voren komen. Nadat zijn date uiteindelijk is gearriveerd, blijkt ze ook last te hebben van Gilles de la Tourette. Een goede match blijkt.

Superbok 2024
Prins Arjan II heeft de prestigieuze Superbok afgelopen zaterdagavond uitgereikt aan Edward Morshuis. Edward was al op jonge leeftijd betrokken bij de Carnavalsvereniging en heeft de afgelopen 25 jaar Albergen echt op de kaart gezet. Maar Edward is meer dan alleen de Mega Carnavalsparty. Edward is onder andere residentiehouder, vliegensvlugge spreekstalmeester, oud prins en oud sik, aanjager van het Noaberfeest, gouden sponsor, kastelein, lopende ideeënbus, topondernemer en een verwoed verzamelaar. Zelden is iets onmogelijk en Edward denkt altijd graag mee. Voor menig Albergse vereniging is Morshuis het warme, gastvrije bad. De prijzenkast is afgelopen maanden al aardig gevuld, maar deze prijs mag absoluut niet ontbreken. De titel Superbok 2024 heeft Edward dan ook meer dan verdiend.

Foto’s DONDERDAG: >> KLIK HIER <<
Foto’s ZATERDAG: >> KLIK HIER <<

(Foto’s zijn gemaakt door Myrthe Keupink-Kuipers).