Regeringsjoar 2023-2024

Prins arjan II en Sik Mart

‘Met diss’n jager en crosser op ‘n Bokk’nstal, viert wie vol gas carnaval’

Gebroeders Kokhuis regeren Alberger Bökke

In een bomvolle residentie De Vette Bok (zaal Morshuis) vond afgelopen zaterdag de wisseling van de wacht bij de Alberger Bökke plaats.

Aftreden
Nadat DJ Dirk de stemming er goed inbracht, werd er afscheid genomen van de ‘oude garde’, Prins Arjan en Sik Evert. President Johan Bouhuis bedankte beide Hoogheden en hun Hofdames Lilian en Monica voor een geweldig carnavalsjaar. “Als ‘Sleutelhoogheden’ hebben jullie onze vereniging op een geweldige wijze binnen de gemeente vertegenwoordigd.” Vervolgens zorgde de Raad van Elf voor een gepast aftreden. Na het vertonen van een film met hoogtepunten uit het carnavalsjaar, werden de Hoogheden geboeid afgevoerd door Boss Hogg en Sheriff Rosco P. Coltrane van de Dukes of Hazzard.

Presentatie
Vervolgens brak iets na tienen het moment van de opkomst aan. Eerst voerde de President de spanning nog even flink had op, waarna DJ Dirk het nummer Peter Gunn Theme van Emerson, Lake & Palmer startte en de schimmen van de nieuwe Hoogheden verschenen achter een wit doek. Na een countdown sprongen Prins Roy en Sik Martin door het scherm , gevolgd door de beide Hofdames Alice en Nardy. Het gezelschap werd enthousiast verwelkomd door de vele aanwezigen en dweilorkest La Bella Bok.

Zelfde blood
De hele Hofhouding heeft dezelfde achternaam. Prins Roy en Sik Martin zijn namelijk broers. Hun lijfspreuk is dan ook: ‘Met ne Sik en ’n bok van ’t zelfde blood, koom’t met carnaval wa good’. Voor de Alberger Bökke zijn de Hoogheden nieuwe gezichten, maar binnen de Albergse gemeenschap zijn het zeker geen onbekenden. De gebroeders zijn er geboren en getogen en werken ook in het dorp. Prins Roy als eigenaar van H&R bouwKONsult en Sik Martin als zelfstandig tegelzetter. Ook hebben beiden jarenlang bij de Tukkers gevoetbald, waarvan de Sik lange tijd in het eerste elftal. Hofdame Alice is afkomstig uit Almelo en is administratief medewerkster in de zaak van de Prins. Schoonzus Nardy komt uit Rossum en werkt al 35 jaar als verzorgende in Noord-Deurningen.

Goede doel
In zijn proclamatie maakte de Prins een duo-fiets als het Goede Doel bekend. Zonnebloem Albergen en het Cultuurhoes willen deze fiets met trapondersteuning aanschaffen voor volwassenen en kinderen die niet zelfstandig kunnen fietsen. De Hoogheden gaan in hun regeringsjaar verschillende acties houden om hiervoor geld in te zamelen.

Prijsvraag
In de vier weken voorafgaand aan de opkomst, verschenen er cryptische aanwijzingen op de site albergerbokke.nl. Via een digitaal deelnameformulier kon men de Prins en Sik raden en een verklaring geven voor de aanwijzingen. Er waren verschillende mensen die de naam van de Prins goed hadden ingevuld, maar slechts twee wisten daarbij ook de naam van de Sik te raden. Omdat Jos Wolters dat als eerste deed en daarbij ook een aantal aanwijzingen wist te verklaren, ontvangt hij binnenkort een cheque van 25 euro uit handen van Prins Roy.

De omschrijvingen
1. Uniek grensgeval: Binnen de Alberger Bökke is het uniek dat de Hoogheden broers zijn en Prins Roy woont op de grens van Albergen en Mariaparochie.
2. Blok van vier? Reken maar!: De naam Kokhuis vormt een huizenblok van vier en als calculator voor de bouw kan de Prins daar het rekenwerk voor verrichten.
3. Van trappen tegen, naar trappen op: de broers hebben jaren gevoetbald (trappen tegen de bal), nu is Roy spinner en Martin wielrenner (trappen op de pedalen).
4. Van de laatste stuiver, tot aan de stad en beide drie, da’s meer dan zat!: Hofdame Nardy komt uit Rossum en daar heet de carnavalsvereniging ’n lesten stuuver. Hofdame Alice komt uit de stad Almelo. Beide stellen hebben drie kinderen.