Regeringsjoar 2022-2023

Prins Gilbert en Sik arjan

'A'j achterum kiekt, zee'j veur oe niks!'

Laatste puntjes op de i voor 50e carnavalsoptocht Alberger Bökke

De optochtcommissie heeft er al maanden aan voorbereiding opzitten en de eerste grote Twentse carnavalsoptocht kan wat hen betreft van start gaan.


Op zondag 16 februari zullen er ruim 3.900 deelnemers aan de start verschijnen. “Hiermee verbreken we zelfs het record van vorig jaar”, vertelt commissiewoordvoerder Walter Lansink. Het bezichtigen van de wagens is al volop in gang en Lansink is bijzonder te spreken over de kwaliteit. “Je ziet de kwaliteit met het jaar toenemen. We hebben met 38 grote en kleine wagens onze grootste optocht ooit.”

Klik hier  voor het programmaboekje en deelnemers Optocht 2020.

Plattegrond Optocht:   klik hier.


De commissie is bijzonder verheugd dat veel bekende toppers weer tot de deelnemers behoren. “Daarmee is het publiek verzekerd van een waar kijkspektakel”, glundert Lansink. Hij noemt hierbij de plaatselijke Sjikke Bökke, die dit jaar de grootste loopgroep uit hun bestaan hebben, maar liefst 270 personen. Ook het Peleton uit Geesteren, de Oranjewijk en de Fortburgers uit Tubbergen, de Venfluiters uit Manderveen, DKW uit Vasse, de Klippels uit Langeveen en de Hengelose Optocht Vereniging Altijd Dorst doen weer mee. En niet te vergeten de Kroegtijgers uit Geesteren, die met maar liefst 300 personen deel zullen nemen.

Dit jaar is het prijzengeld verhoogd naar 6.400 euro met daarin 1.111 euro voor de eerste prijs in de categorie grote wagens. “Daar ben ik onze sponsoren, die dit mede mogelijk maken, enorm dankbaar voor”, aldus Lansink.

Route

Zondag 16 februari zal de optocht aan De Gentiaan van start gaan. Dat gebeurt dit jaar wederom om 12:00 uur. Deelnemers worden met spandoeken naar de opstelplaats verwezen. Voor de toeschouwers wordt aangegeven waar de parkeerplaatsen te vinden zijn. Alle deelnemers aan de optocht krijgen een startnummer toegestuurd, zodat duidelijk is hoe laat men aanwezig moet zijn en er niet onnodig lang gewacht hoeft te worden. De optocht eindigt bij de kerk aan de Hobergenstraat, waarna de wagens uit kunnen rijden via de Zenderseweg of de Philippus Robbenstraat.


De gehele route is als volgt: De Gentiaan, Veenpluis, Moutmolen, Molendijk, Bennekerstraat, Oude Schoolstraat, Hinvertsweg, Geert Grootestraat, Hoofdstraat, Zenderseweg, Kapittelhuisstraat, Hobergenstraat en de Philip Robbenstraat. Hier zullen Prins John I, Sik Bob met hofdames Lotte en Ellen alsmede Jeugdprins Maarten en Sik Sander met hofdame Pam het defilé afnemen.

Plattegrond Optocht:   klik hier.

Medewerking van bewoners

Om het geheel goed te laten verlopen, heeft de vereniging de medewerking van de Albergse bevolking nodig. De bewoners die aan de route wonen, worden dringend verzocht om de straten autovrij te houden. Dit verzoek geldt ook voor de mensen die binnen de route wonen. Bij eventuele calamiteiten kan men dan snel van binnenuit de optocht bereiken.

Andersom zal de vereniging proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken. Zo zijn er strenge regels aan het geluidsniveau gesteld en worden de straten de volgende dag weer schoongeveegd. “We vragen bij deze de aanwonenden om de rommel op straat te vegen”, vertelt Lansink. “De gemeente zal dan zorg dragen voor het opruimen, in samenwerking met een veegploeg van onze vereniging.”

Ook verzoeken ze aanwonenden van de route, die een tent of iets dergelijks hebben staan, zich aan het geluidsniveau te houden.


Prijsuitreiking op Noaberfeest

Tussen half zes en zes uur zal prins John de prijzen uitreiken in een grote feesttent op de parkeerplaats naast zalencentrum Morshuis. “De vorige jaren was de uitreiking tijdens het Noaberfeest een groot succes”, vertelt Lansink. “Veel mensen bleven nog lange tijd na om ouderwets carnaval te vieren. De kleinschalige entourage, als tegenhanger van de megacarnavalsparty, viel bijzonder in de smaak.”

Vanaf ongeveer 13.30 uur zal deze tent geopend zijn en de entree is gratis.