Regeringsjoar 2022-2023

Prins Gilbert en Sik arjan

'A'j achterum kiekt, zee'j veur oe niks!'

Noaberfeest Alberger Bökke onverminderd populair

Na de optocht van de Alberger Bökke, op zondag 16 februari, wordt voor de zevende keer het Noaberfeest gevierd. Net als de afgelopen twee jaar vindt dit plaats in een grote tent, naast de Residentie (zaal Morshuis).

Drie organiserende verenigingen
Binnen de commissie werken drie verenigingen samen. Debbie Beldhuis en Arthur Pouwels van La Bella Bok, Marlou Koldeweij van Boet’n Aodem en Richard Egberink en Wim Potijk van de Alberger Bökke. Met zo weinig mogelijk vergaderen een mooi feest organiseren, is het motto van dit vijftal. “In 2014 hebben we het Noaberfeest voor het eerst georganiseerd, als tegenhanger van de Megacarnavalsparty, een paar honderd meter verderop”, legt de commissie uit. “Voor de jeugd is dat ‘the place to be’, maar de oudere carnavalsvierders vinden dat feest over het algemeen te massaal.”

Succesformule
Het kleinschalige Noaberfeest sloeg meteen in het eerste jaar enorm aan. “We vierden dat toen nog in de hal van het Pakhuis, dat al snel volliep met enthousiaste carnavalsvierders. Veel oudere inwoners van Albergen, maar ook verrassend veel deelnemers aan de optocht en leden van omliggende carnavalsverenigingen”, aldus de commissie. “De bezoekers waardeerden vooral de carnavaleske sfeer en het bescheiden volume van de muziek. Daarbij was er voldoende ruimte, zodat niemand in het gedrang kwam”.

Traditie
Nu we zeven jaar verder zijn, kan er gesproken worden van een traditie, die niet meer weg te denken is. “Als de mensen het over de optocht hebben, wordt het Noaberfeest in één adem genoemd. Reclame maken is dan ook eigenlijk niet meer nodig”, vertelt de commissie. “Door de groeiende populariteit moesten we de ruimte voor het Noaberfeest elk jaar uitbreiden. Voldoende bewegingsruimte is namelijk een absolute voorwaarde, daaraan doen we geen concessies” Er werden steeds grotere tenten aan de hal gebouwd, tot daar geen plek meer voor was. Toen werd besloten om de hal niet meer te gebruiken en te gaan voor een grote tent op de parkeerplaats ernaast. “Dat doen we nu voor de derde keer en in die jaren werd ook die tent steeds weer een stuk groter”.

Prijsuitreiking optocht
Net als voorgaande jaren zal Flashback drive-in-show zorgen voor een geweldige stemming en er is een groot podium, waarop de aanwezige dweilorkesten een optreden kunnen verzorgen. Voor de kinderen is er een springkussen en gratis ranja. De prijsuitreiking van de optocht vindt eveneens in de tent plaats, door Pins John en Sik Bob van de Alberger Bökke. Vanaf ongeveer 14.30 uur zal de tent geopend zijn en de entree is gratis. Consumpties kunnen betaald worden met de bekende bonnen van de vereniging, die o.a. voor de gala’s worden gebruikt. Uiteraard kunnen die ook in de tent worden gekocht, waarbij pinnen mogelijk is. De Noaberfeestcommissie heet iedereen, die weer ouderwets carnaval wil vieren, van harte welkom!