Regeringsjoar 2022-2023

Prins Gilbert en Sik arjan

'A'j achterum kiekt, zee'j veur oe niks!'

Noaberfeest Alberger Bökke op oude voet verder

Achtste editie op zondag 12 februari

Op zondag 12 februari wordt weer het Noaberfeest gevierd, na afloop van de optocht van de Alberger Bökke. Vanwege corona moest het feest tot twee keer toe worden afgeblazen, maar nu kan de achtste editie eindelijk doorgaan. Net als drie jaar geleden vindt dit plaats in een grote tent, naast de Residentie (zaal Morshuis).

Twee organiserende verenigingen
Binnen de commissie werken twee verenigingen samen: Boet’n Aodem en de Alberger Bökke. Bij de eerdere edities hielp ook La Bella Bok mee, maar dit dweilorkest stopte onlangs. “In 2014 hebben we het Noaberfeest voor het eerst georganiseerd, als tegenhanger van de Megacarnavalsparty, een paar honderd meter verderop”, legt de commissie uit. “Voor de jeugd is dat natuurlijk een geweldige happening, maar veel oudere carnavalsvierders vinden dat feest te massaal.”

Succesformule
Het kleinschalige Noaberfeest sloeg vanaf het eerste jaar enorm aan. Dat was toen nog in de hal van het pakhuis. “De bezoekers waarderen vooral de carnavaleske sfeer en de niet al te harde muziek. Daarbij is er voldoende ruimte, zodat niemand in het gedrang komt”, legt de commissie uit. Dit jaar zal voor het eerst de plaatselijke DJ Othmar de muziek verzorgen. Binnen de Alberger Bökke stond hij al vaker garant voor de juiste stemming. Er is een groot podium, waarop de aanwezige dweilorkesten een optreden kunnen verzorgen.

Traditie
Nu we tien jaar verder zijn, kan er gesproken worden van een traditie, die niet meer weg te denken is. “Als de mensen het over de optocht hebben, wordt het Noaberfeest in één adem genoemd. Reclame maken is dan ook eigenlijk niet meer nodig”, vertelt de commissie. “Door de groeiende populariteit moesten we de ruimte voor het Noaberfeest elk jaar uitbreiden. Voldoende bewegingsruimte is namelijk een absolute voorwaarde, daaraan doen we geen concessies” Er werden steeds grotere tenten aan het pakhuis gebouwd, tot daar geen plek meer voor was. Toen werd besloten om de hal niet meer te gebruiken en te gaan voor een grote tent op de parkeerplaats ernaast. “Dat doen we nu voor de vierde keer en in die jaren is die tent ook steeds weer uitgebreid”.

Prijsuitreiking optocht.
De prijsuitreiking van de optocht vindt eveneens tijdens het Noaberfeest plaats. Dat gebeurt door Prins Gilbert en Sik Arjan van de Alberger Bökke. Vanaf ongeveer 14.00 uur zal de tent geopend zijn en de entree is gratis. Het Noaberfeest heeft eigen munten, die in de tent worden verkocht. Pinnen is daarbij mogelijk. Voor de kinderen is er een springkussen en gratis ranja. Boet’n Aodem en de Alberger Bökke heten iedereen, die ouderwets carnaval wil vieren, van harte welkom!