Regeringsjoar 2023-2024

Prins arjan II en Sik Mart

‘Met diss’n jager en crosser op ‘n Bokk’nstal, viert wie vol gas carnaval’

Prins Arjan de 2e en Sik Mart voeren Alberger Bökke aan

‘Met diss’n jager en crosser op ‘n Bokk’nstal, viert wie vol gas carnaval’

Zaterdag 11 november vond in Residentie De Vette Bok (zaal Morshuis) de opkomst van de nieuwe Hoogheden van de Alberger Bökke plaats.

Aftreden
Eerst nam de Raad van 11 op gepaste wijze afscheid van Prins Gilbert. In zijn rol als voorzitter van de Tukkerstocht, moest Gilbert een wandelroute door de zaal lopen. Onderweg kwam hij langs verschillende stempelposten, waar hij ludieke vragen moest beantwoorden en getrakteerd werd op de nodige borrels. Daarna werd hij met zachte hand afgevoerd.

Opkomst nieuwe Hoogheden
Daarmee was de bühne vrij voor de nieuwe Hoogheden. Spreekstalmeester Jeroen Bekke bracht eerst de vele aanwezigen in de juiste stemming en bouwde de spanning flink op. Vervolgens startte de opkomstmuziek, die speciaal voor de Hoogheden was samengesteld. De Raad van 11 stond daarbij strak in het gelid, allen blazend op een jachthoorn. Tijdens het aftellen ontstond er een waar rookgordijn. Na de laatste tel reed met veel kabaal een crossmotor door een wit doek. Toen de rook was opgetrokken, stapten de nieuwe Hoogheden van de motor: Prins Arjan (Oude Nijhuis) en Sik Mart (Schepers). Ze werden door de zaal met luid gejuich ontvangen. Vervolgens betraden ook de hofdames, beiden met de naam Marieke, het podium.

Geen onbekenden
Arjan en Mart zijn geboren en getogen Albergernaren en zaten jarenlang in de Raad van 11. Bekende gezichten binnen de Alberger Bökke dus. Mart heeft daar ook al jarenlang zitting in het bestuur. Arjan is elektricien bij Klumpers in Albergen en is in zijn vrije tijd druk met de jacht. Mart werkt al 21 jaar bij Schipper Techniek en crosst graag op de motor. Dit verklaart meteen de wijze, waarop beide heren opkwamen.
Hofdame Marieke (Blankenvoort) komt uit Tubbergen en werkt als raadsonderzoeker bij de Raad voor de Kinderbescherming. Samen met Arjan doet ze vrijwilligerswerk voor de Tukkers voetbal en handbal. De tweede Marieke (Wools) is afkomstig uit Bornerbroek en is werkzaam als commercieel medewerker bij Barprofessional in Harbrinkhoek. Binnen de Alberger Bökke is ze actief voor de sponsorcommissie.

Goede doel
Als elfde punt van de proclamatie kwam het goede doel van dit jaar aan de orde. Daarvoor hebben de Hoogheden dit jaar twee bestemmingen gekozen: AED Albergen en Houtdorp Albergen.
“Doarvan kun’t dan nig alleen de keender oet oons doarp profiteer’n, a kunt wie ok, woar neudig, de leu op nen goeje manier reanimeer’n”, aldus de Hoogheden.
De proclamatie werd afgesloten met de lijfspreuk: “Met diss’n jager en crosser op ‘n Bokk’nstal, viert wie vol gas carnaval”.

Raad-de-prins
Prins Arjan maakte ook de winnaar van de prijsvraag Raad-de-Prins bekend. Voormalig Hofdame Ellen Leemhuis had als enige de namen van de nieuwe Prins en Sik geraden en wist ook verschillende aanwijzingen te verklaren. Prins Arjan overhandigde haar ter plekke de cheque t.w.v. 25 euro. De verklaringen van de aanwijzingen zijn te vinden op de website: www.albergerbokke.nl

FOTO ALBUM PRINSOPKOMST 2023: Facebook

Aanwijzingen Hoogheden 2023/2024

De heren van hun plek niet weg te slaan.
P&S wonen allebei nog op de plek waar ze zijn geboren.
Kwamen de dames via de vierdaagse aan?
De vierdaagse houdt verband met Nijmegen.
Beide Hofdames heten Marieke, zoals in het Middeleeuwse boek ‘Mariken van Nieumeghen’.

De één houdt van bruin en volkoren
De Prins is zoon van Joop en Zuse van de Bakker.
De ander ziet ze graag wit en geschoren.
Schepers is van oorsprong de beroepsnaam voor een schaapherder.

Draad los, ’t is ongekend,
Draad los slaat op het beroep van de Prins: elektricien.
En de P&S waren beide lid van de Raad van 11, maar zijn daar nu los van (d-raad los).
of juist wel bij ons bekend?
P&S zijn dus al bij ons (Alberger Bökke) bekend.
En het woord ons is een samenvoeging van hun achternamen: Oude Nijhuis Schepers

D’r op jaag’n, was’t veschil?
Ze doot ’t met völ wil
De Prins hoolt van jaag’n op wild
En de Sik van jaag’n op zien crossmotor